top of page

Miért tartunk haszonállatokat?

Miért gazdálkodunk regeneratív módszerekkel?

A haszonállattartás lényege, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítod, és tisztelettel, szeretettel bánsz az állatokkal. A kiválló minőségű húsok előállítása rengeteg felelőséggel és sokkal előbb kezdődik, mint hogy vákuumcsomagolva kézhez kapod. A tudatos gazdálkodás kéz a kézben jár a tudatos természetvédelmi és rekultívációs feladatokkal, amit regeneratív mezőgazdaságnak nevezünk. Itt a nagy összességet, az ökoszisztémát, a biodiverzitást és a munkánk környezeti hatását, tájba illeszthetőségét is figyelnünk kell, amelynek a kézzel fogható eredménye az, amit végül megeszünk. Ám a köztes folyamatok hosszúak és ezek határozzák meg a végeredményt.

A bükki dombság üledékes, vulkanikus talaja, ha tápanyagban nem is gazdag, de fűfélékben és gyógynövényekben rendkívül változatos, így jöhet létre a TERROIR művészete, azaz, hogy a környezeti, éghajlati adottságok meghatározzák az előállított növények, húsok és élelem minőség, ízét specifikusan a tájegységre vonatkozóan.

 

A vándoroló legeltetéssel állataink folyamatosan karban tartják a legelőket, tápanyagokkal látják el, amelyeket a kapirgáló baromfik és az esőzés juttat a talajba, így humusszal ellátva és gazdagítva a talajéletet. Ez lehetőséget biztosít azokon a tápanyagszegény területeken, ahol az elmúlt évek monolkulturális mezőgazdasága kizsákmányolta a talajt, leszűkítve ezzel a vadon élő állat- és növényfajokat, teret adva az invazív fajoknak.  

 

A legeltetés indításával és a patások megjelenésével párhuzamosan évről évre több vadon élő állat jelenik meg és kapcsolódik be újra az ökoszisztémába. Több madár, rovar és kisemlős jelenléte erősödik a területen, ez pozitív eredménye a gazdálkodásnak, annak hogy az út és a mód, amit választottunk előrébb viszi a környezetünket is.


Az ökológiai lábnyom szempontjából a kisgazdaságok fenntartható mennyiségű termelése és ésszerű környezetformálása összevethetetlenül jobb, egészségesebb és kímélőbb, mint a nagyüzemi állattartás és növénytermesztés, vagy a külföldről importált gyümölcsök és zöldségek szállítása, tartósítása és nem utolsó sorban beltartalmi értékei is magasabbak.

Célunk, hogy többen felismerjék a holisztikus mezőgazdaság jelentőségét, lehetőségeit és bátran nekifogva ÉLETET biztosítsunk a jövőnek és a világunknak.

kép-319.jpg

Kárpáti borzderes szarvasmarha

BOS TAURUS

100% legelőn tartott

Hasznosítása:  Hús/Tej

Magyar merinó juh

Ovis aries

100% legelőn tartott

Hasznosítása: Hús/Gyapjú

kép-240.jpg
kép-27.jpg

Baromfi

Gallus domesticus

100% legelőn tartott

Hasznosítása: Hús/Tojás

Víziszárnyasok

Anser domestica

100% legelőn tartott

Hasznosítása: Hús/Tojás/Kertrendezés

kép-97.jpg
bottom of page