top of page
kép-54.jpg

BAROMFIK

A birtok különböző területein, különböző feladatra tartunk gyűjtőnévvel baromfikat. Lássuk csak kik ők: vannak a tojó tyúkok, a kakasok, a csirkék, a gyöngytyúkok, a pulykák és a foglyok.

Mindenkinek megvan a maga feladata a rendszerben.

A tojástermelésésért, a borzdesek rovartalanításáért és az általános napi boldogságért a tyúkok felelősek. Ők a ház mellett éjszakáznak, de a legelőn, a kertben dolgoznak.

A csirkék a legelőn vannak vándorólakban, ahol naponta-kétnaponta mozgatjuk őket. A feladatuk a gyepek totális letakarítása. A legelt, vagy kaszált területeken a magokat, növényeket csipkedik, a mohát kaparják és trágyázzák a területet, hogy a talaj motiválva legyen és szervesanyaggal feltöltve jobb összetételűvé, humuszosabbá válljon. Háromféle húscsirkét tartunk, a Redbro, a Kendermagos és a Feketelábú fajtákat. A csirkéket minimum 81 naposan vágjuk, ekkorra érik el az átlag 1,8 - 2kg-os vágási súlyt.

A gyöngytyúkok a tojókkal együtt vannak, rendkívül hangosak és vadak, ezáltal riasztják a nem kívánatos betolakodókat.

A pulyka a legnagyobb háztáji madárfajunk, szép és méltóságteljes állatok, szintén a legelőn vannak, teljesen szabadon. A pulykák jó legelő hasznosítók, emellett kapnak kiegészítést is, de az élelem nagy részét összegyűjtik a bogarak, rovarok, növények csipegetésével. Mivel estére felgallyaznak a fákra, így a legtöbb ragadozótól védve vannak - nem mintha bárki kötözködne egy kifejlett bak pulykával-.

A szürke fogoly a magyar gyepek egyik vadmadara volt, sajnos az élőhelyek megszűntetésével, a monokultúrás mezőgazdasággal és a rovarírtószerek használatával a szabad állomány drasztikusan lecsökkent. Idén kísérleti jelleggel kezdjük ennek a fajnak a nevelését és a volieres tartásmódot.

kép-179.jpg
kép-71.jpg
kép-49.jpg
kép-64.jpg
kép-173.jpg
bottom of page