top of page
kép-277.jpg

KÁRPÁTI BORZDERES SZARVASMARHA

A világban rengeteg borzderes szarvasmarha változat alakult ki az idők során, többségük intenzív fajtává tenyésztett. A kárpáti borzderes a Kárpát medencében őshonos fajta.

A zord környezethez alkalmazkodott, ridegen tartható, kistestű, kifejezetten háztáji, könnyen kezelhető fajta. Korábban 'a szegény ember marhája'-nak hívták, mivel igénytelen, állandóan legelőn tartható, nem beteges, a sovány legelőn is szépen fejlődik. Korábban hármas hasznosítású fajtaként tartották számon, mára az igavonás háttérbe szorult, de a tej és hús minősége rendkívül jó.


Mi kifejezetten a nagyszerű legelőhasznosítása miatt választottuk, majd egyre nagyobb szerelmese lettünk a fajtának. A borzderes több magasságban legel, nem válogat kifejezetten a növények között, gyönyörűen tisztítja a legelőket.

A húsa vadas, kevéssé zsíros jellegű. A tejtermelése nem literben mérhető, mivel viszonylag kevés, napi 12-15 litert adnak, ám 8-9%-os zsírtartalom mellett, ami kimagaslóan jó. Mi a fejést oly módon oldjuk meg, hogy naponta egyszer fejünk, reggel, majd a maradékot a borjak kapják meg és az anyjuk mellett nevelkednek, így kialakul a kötődés mind hozzánk, mind a gulyához. A borzderes, mivel primitív fajta, az A2-es tejtermelésre nagyobb százalékban képes, amely azt jelenti, hogy tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják a nyerstejet.

Nálunk a tehenek kolléganők és kollégák, minden állatunk ismeri a nevét és többnyire kezesek, ezért a velük való munka, terelés, orvosi vizsgálatok jóval egyszerűbben végezhetőek.

kép-315.jpg
kép-307.jpg
kép-84.jpg
kép-61.jpg
kép-22.jpg
kép-308.jpg
kép-322(1).jpg
kép-280.jpg
bottom of page